Afscheid van de Vinderhoutse pastorij

Op 20 november 2014

Op de gemeenteraad van oktober stond de openbare verkoop van de pastorij Vinderhoute op het programma. Daar stonden in de notulen 4 grote uitroeptekens bij. Het college wou dit duidelijk zo snel mogelijk van de baan. Het is ondertussen ook al bekend dat de openbare verkoop begin december zal plaatsvinden. Men laat er geen gras over groeien…

 

De gemeente Lovendegem is sinds jaar en dag eigenaar van de pastorij en heeft naar onze bescheiden mening zijn functie als huisvader niet opgenomen! Als inwoner veronderstel je immers dat het de taak van de gemeente is om dergelijk patrimonium stelselmatig te onderhouden en tijdig in te grijpen. Het jarenlange beleid van de vorige legislaturen heeft zijn eigendom niet altijd even goed beheerd. Dit is dan ook uiterst betreurenswaardig. Alsof dit nog niet genoeg is, heeft de gemeente de voorbije legislaturen zelfs nooit de moeite gedaan om dit pand te laten opnemen bij de geklasseerde erfgoedwoningen. N-VA heeft anderhalf jaar geleden informatie ingewonnen over de procedure hieromtrent, maar op dat moment was het helaas negatief, aangezien men toen vanuit de Vlaamse overheid geen subsidies of premies kon vrijmaken hiervoor.

In huidige financiële omstandigheden is het nu onmogelijk geworden voor de gemeente om dit pand te restaureren. N-VA heeft dan ook weliswaar met pijn in het hart goedgekeurd om het eerste lot te verkopen aan een instelprijs van €500 000, omdat we ons ervan bewust zijn dat er vandaag andere prioriteiten moeten gelegd worden. Denken we maar aan het administratief en cultureel centrum, dat er eindelijk, na legislaturen onderzoeken en studies, zou komen. In welk jaar zal de toekomst uitwijzen.

Daarenboven zouden er volop onderhandelingen zijn om lot 3, het stuk landbouwgrond gelegen schuin tegenover de school, dat geen eigendom is van de gemeente aan te kopen. De burgemeester gaf mee dat de eigenaar bereidwilligheid vertoonde om hieraan mee te werken. Op dit stuk grond zouden dan eventueel de containers kunnen geplaatst worden wanneer de werken aan de school van start gaan. Wat de gemeente nadien met deze grond zou aanvangen, is ook nog een raadsel. De gemeente bekeek de piste om daar nadien eventueel parkeerplaatsen voor de school te voorzien, maar dit zou ondertussen geen optie meer zijn volgens de pers. Het lijkt N-VA ten zeerste aangewezen dat de gemeente eerst uitwerkt wat ze met deze landbouwgrond wil doen, alvorens een grote som geld op tafel te leggen!

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is