N-VA-fractieleider Maikel Parmentier: “Lievegem doet aan wafelijzerpolitiek: zo zal fusiebonus vlug op zijn”

Op 20 januari 2020, over deze onderwerpen: Cultuur, Financiën
wafelijzerpolitiek

N-VA, de grootste oppositiepartij, is kritisch over één jaar Lievegem. “We hebben de meerderheid lang het voordeel van de twijfel gegeven”, zegt fractieleider Maikel Parmentier. “Onterecht.”

“De fusie is onvoldoende voorbereid. Er is snel gekozen voor een fusie, zonder een echte, gezonde visie. De meerderheid waagt het niet om gedurfde beleidsplannen op te maken. Elke deelgemeente moet van alles wat en liefst zo veel mogelijk hebben en krijgen. Het Waarschoots recyclagepark is een voorbeeld van 'wafelijzerpolitiek'. Opdat de inwoners van Waarschoot niet zouden kunnen zeggen dat ze geen recyclagepark meer hebben, krijgen ze als zoethoudertje een 'tweederangspark'.”

“Het nieuw Administratief en Cultureel Centrum mag dan plots weer bijna 9 miljoen euro kosten, terwijl de oorspronkelijke kost op nog geen 6 miljoen lag. Kan men met 9 miljoen niet veel zinnigere zaken realiseren dan de aloude prestigepolitiek? Voor een gebouw in Zomergem voor verenigingen en cultuur wordt 3 miljoen euro voorzien. Maar meer weten we niet.”

“Hetzelfde geldt voor het nieuw gemeentelijk magazijn. Blancocheques zijn populair binnen de meerderheid. Het kan niet op. En wat zal er met de bestaande gebouwen gebeuren? Daarnaast worden veel bestaande reglementen gewoonovergenomen van de oude gemeenten: liefst komt elke gemeente eens aan de beurt. Waarom maakt men geen gebruik van de gouden kans om echte beleidskeuzes te maken? De fusiebonus van Vlaanderen zal op die manier snel uitgedeeld zijn.”

Pluim voor gemeentepersoneel

Het gemeentepersoneel verdient volgens Parmentier wél een pluim. “De mentaliteit en inzet waarmee zij de fusie, waar ze niet eens zelf voor gekozen hebben, op administratief vlak in goede banen leiden, is bewonderenswaardig.”

“De visie van de meerderheid op dienstverlening laat tot op de dag van vandaag te wensen over. De fusie is er op een jaar doorgeduwd waardoor diensten nog niet op elkaar afgestemd zijn. Er is een torenhoge werkdruk, die een averechts effect heeft.”

“Over de beschikbaarheid en bereikbaarheid van verschillende gemeentediensten heerst veel onduidelijkheid. Veel bewoners, zeker de minder mobiele en senioren, zien door het bos de bomen niet meer. Het enige wat zij vragen, is duidelijke en bereikbare dienstverlening op maat.”

“Communicatie, die rekening houdt met iedereen in de samenleving, speelt daarbij een grote rol. Het gemeentebestuur is er ook totaal nog niet in geslaagd om een Lievegemgevoel te creëren. Een gemiste kans”, besluit Parmentier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is