Ons relaas omtrent het meerjarenplan 2020-2025

Op 23 december 2019, over deze onderwerpen: Financiën
Onze fractie N-VA

Hierbij delen we u de integrale tekst inclusief enkele vragen over het meerjarenplan van de gemeente Lievegem mee, zoals deze werd voorgesteld op de gemeenteraad van woensdag 18 december 2019.

Mijn fractie pleit steevast voor openheid en transparantie. Niet om modieus te wezen, wel vanuit de oprechte overtuiging dat de kloof tussen burger en politiek tot de kleinst mogelijke omvang dient te worden teruggedrongen. Om die reden zijn we de mening toegedaan dat het debat betreffende het meerjarenplan nergens anders dan hier, op een openbare gemeenteraadsvergadering, gevoerd moet worden. De geest van het Decreet Lokaal Bestuur treedt ons daarin bij (art. 28 en art. 249).

We betreuren zoals reeds vermeld de gang van zaken aangaande de voorstelling in de pers van een nog niet door de gemeenteraad behandeld meerjarenplan, alsook de reacties vanuit de meerderheid op het signaal dat we tijdens de vorige zitting noodgedwongen moesten geven. Men had ook rustig de gemeenteraad zijn werk kunnen laten doen en netjes een open en constructieve dialoog organiseren alvorens in de pers te pronken. Een gemiste kans.

Over de inhoud van dat meerjarenplan kan mijn fractie heel duidelijk zijn. Op bepaalde vlakken wordt mooi werk geleverd, maar op vele andere vlakken is het plan een vaag, zielloos en bij momenten zorgwekkend aaneenrijgen van weinig samenhangende maatregelen. De zeer ruime en vage termen die worden gebruikt in de toelichting bevestigen daarenboven het gevoel van mening burger dat politiek een saaie ver-van-mijn-bed-show is. Een gemiste kans.

Dat een fusie van gemeenten complex en niet te onderschatten puzzelwerk met zich meebrengt, staat buiten kijf. Bijgevolg is het opstellen van een meerjarenplan dan ook geen eenvoudige klus. We zijn er echter stellig zeker van dat men te allen tijde realistisch moet zijn alsook de moed hoort te hebben om heldere keuzes te durven maken. Ook op dit vlak stel ik weinig anders vast dan een gemiste kans.

Een haast hallucinant voorbeeld van hoe het meerjarenplan op bepaalde ogenblikken compleet het noorden kwijt lijkt te zijn, is zonder twijfel het ACC. De kostprijs van dit project steeg in amper enkele jaren tijd van vijf naar tien miljoen euro. Een verdubbeling en een zeer bedenkelijk signaal. Men zou de indruk kunnen krijgen dat de fusiebonus zo snel mogelijk de deur uit moet. Bovendien duikt kennelijk een oude Belgische ziekte op in het meerjarenplan. De aloude ‘Wafelijzerpolitiek’ blijkt namelijk ook in Lievegem toe te slaan, waardoor compensatie het meerdere malen haalt van visie. Opvallend is daarbij wel dat Vinderhoute en Waarschoot vaak uit de boot vallen.

Om deze zitting niet eindeloos te laten duren, maakte mijn fractie een selectie van de voor ons meest in het oog springende maatregelen of het gebrek daaraan. Mooie leidraad daarbij was het bestuursakkoord dat de meerderheidspartijen bij aanvang van deze legislatuur sloten. Opmerkelijk genoeg blijkt dat akkoord echter dikwijls niet overeen te stemmen met het meerjarenplan.

BURGERBUDGETTEN
In het bestuursakkoord en in de partijprogramma’s van de meerderheidspartijen wordt gesproken over burgerbudgetten. Het voorbeeld dat daarbij dikwijls wordt aangehaald is het fietsparlement. N-VA Lievegem vindt dit soort initiatieven zeker toe te juichen omwille van de inspraak en betrokkenheid die ze bieden aan de burger. Tot onze spijt en verbazing stellen we echter vast dat deze burgerbudgetten niet terug te vinden zijn in het meerjarenplan.

  • De vraag is eenvoudig: waar zijn de beloofde burgerbudgetten?

LOKALEN VRIJE TIJD ZOMERGEM
In het meerjarenplan wordt drie miljoen euro voorzien voor ‘lokalen vrije tijd in Zomergem’. De nogal vage omschrijving luidt: ‘verbouwen of nieuwbouw’.

  • Wat moeten we ons precies voorstellen bij die lokalen? Het betreft een flink budget, is de nood aan dergelijke lokalen zo groot? Bestaan er geen goedkopere en betere alternatieven?

BEKENDHEID WIJKAGENT
Uit de resultaten van de bevolkingsbevraging bleek dat de wijkagent, nochtans een zeer belangrijke schakel in de veiligheidsketting, onvoldoende bekend is bij de burger. U gaf naar aanleiding van dat resultaat te kennen maatregelen te zullen treffen om de bekendheid van de wijkagent te bevorderen.

  • In het meerjarenplan is hier alvast geen cent voor voorzien. Kiest u voor een goedkope en tevens weinig ambitieuze publicatie in het gemeentelijk infoblad of schuift u de kwestie door naar de politie zelf?

STUDIEBUREAUS EN DERGELIJKE

  • Het aantal bestelde studies en aangestelde studiebureaus springt in het hele plan in het oog. Kan u hiervan een totaal kostenplaatje meedelen? Wat vindt u daar zelf eigenlijk van?

GESPECIALISEERDE SPORTINFRASTRUCTUUR
Inzetten op meer gespecialiseerde sportinfrastructuur en ook op nieuwe sporten hoort in deze tijden een speerpunt te zijn in het sportbeleid. Van die piste gingen we ook uit bij het lezen van de uitdagingen op sportief vlak in het bestuursakkoord. Bij het lezen van het meerjarenplan lijkt het ons toch om een merkwaardig mager pakket te gaan.

  • Kan u wat meer toelichting geven bij de voorziene budgetten voor nieuwe sporten en bijhorende infrastructuur?

VOETBALACCOMODATIE VINDERHOUTE
Een merkwaardige passage in het meerjarenplan is de volgende: ‘de voetbalaccomodatie in Vinderhoute is oud. De dug-outs zijn te klein om alle reservespelers van een plaats te voorzien. Hier moet zich men misschien wel de vraag stellen als deze club zijn thuisbasis niet kan maken in Lovendegem en een andere bestemming geven aan dit terrein?

  • Begrijpen we goed dat u het voetbalterrein van Vinderhoute wil laten verdwijnen? Is de club hiervan op de hoogte? Hoe reageert deze en hoe reageert bij uitbreiding de Vinderhoutenaar? 

STEUN JEUGDHUIZEN
Jeugdhuizen vormen een belangrijke spil in de sociale contacten van jongeren, daarvan hoef ik u niet te overtuigen. U sprak in het verleden over bijzondere steun aan jeugdhuizen in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij het organiseren van educatieve activiteiten.

  • Waarom blijken die gevallen nu uit de boot te zijn gevallen? 

VERANKERING KUNSTACADEMIE
In het bestuursakkoord staat te lezen dat de kunstacademie in de gemeente verankerd zal worden. Een nobele gedachte waar in het meerjarenplan echter aan voorbij wordt gegaan.

  • Is er geen budget voorzien voor deze ‘verankering’?

MOBIEL PODIUM
In het meerjarenplan is geld voor een mobiel podium voorzien.

  • Is dit van goud? Of is mijn fractie de enige die 65.000 euro wel heel veel vindt voor dit vehikel?
  • Zijn er geen zinnigere investeringen te bedenken voor de cultuurverenigingen van Lievegem?
  • Hoe plant u de plaatsing en het uitlenen van het podium te organiseren?

CAMERA’S SLUIKSTORTEN
Mijn partij is grote voorstander van het inschakelen van camera’s in de strijd tegen alle vormen van criminaliteit. Ik meende gelezen en begrepen te hebben dat het bestuur camera’s zou inzetten om het sluikstorten een halt toe te roepen.

  • Waarom zijn dergelijke camera’s in het meerjarenplan niet terug te vinden?
  • Zijn er alternatieven voorzien?

DIERENWELZIJN

  • Kort maar krachtig, schepen van Brabandt; bent u het budget voor dierenwelzijn vergeten?

RECYCLAGEPARK WAARSCHOOT

  • Waarschoot krijgt een nieuw recyclagepark dat 500.000 euro zal kosten. Kunt u verduidelijken waar dit komt en met welke resten men er terecht kan?
  • Is dit geen vreemde beslissing? Gelet op de fusie, de bestaande containerparken en het toch vrij magere budget? Wou u de Waarschotenaar een zoethoudertje bieden?

WEGENWERKEN
Verkeersveiligheid blijkt uit diverse bronnen dé zorg bij uitstek van de inwoners te zijn. Denkt u bijvoorbeeld aan de resultaten van de bevolkingsbevraging. Er komen heel wat maatregelen die de verkeerveiligheid dienen te bevorderen aan bod in het meerjarenplan. Maar we missen er ook enkele.

  • Om de verbinding met Gent voor fietsers zo veilig en vlot mogelijk te maken, pleitten we in het verleden voor de aanleg van enkele fietsbruggen. Heeft men deze piste bestudeerd? Of ging men gewoon voorbij aan deze optie?
  • De Waarschootse schoolomgeving die vlak aan de N9 gelegen is, komt niet specifiek aan bod in het meerjarenplan. Nochtans betreft het een uitermate gevaarlijke plek voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Durfde u het niet aan om hier een grote investering te doen en de veiligheid van de schoolgaande kinderen te bevorderen? Dit lijkt ons een nuttigere investering dan vele andere die in het plan te lezen staan. Waarom blijft actie hier uit? En met actie bedoelen we voor alle duidelijkheid niet het opmaken van een mobiliteitsplan of het plaatsen van snelheidsaanduidende led-borden. Die zaken betreffen druppels op een hete plaat.
  • Hoe moeten we de ontsluiting van de KMO-zone in Waarschoot met de N9 voor ons zien? Waar komt deze? Komt er een nieuw, en dus extra, gevaarlijk kruispunt op de N9? Wat met de fietsende scholieren die in die zone op en van het langeafstandsfietspad richting hun school in Eeklo pendelen?

PATRIMONIUM

  • Een kort vraagje om verduidelijking. Er worden drie miljoen euro inkomsten geraamd door de verkoop van eigen patrimonium. Om welk patrimonium gaat het? Op welke gegevens is het grote bedrag gebaseerd?

GEMEENSCHAPPELIJK MAGAZIJN
Er wordt ruimte voorzien om een gemeenschappelijk magazijn te bouwen voor de gemeente. Twee miljoen euro is een behoorlijk groot budget, bijgevolg toch graag wat verduidelijking.

  • Voldoen de huidige magazijnen niet meer?
  • Welke locatie wordt voorzien?

Het weze duidelijk. De lijst met tekortkomingen, vage omschrijvingen, zinloze investeringen en gemiste kansen is haast eindeloos lang. Over een bijzonder geslaagd meerjarenplan kan hier niet gesproken worden. Ik had in alle eerlijkheid meer van u verwacht, geacht college. Helaas stel ik vast dat pracht en praal het halen van visie en gezond verstand. De zaken die ik heb genoemd vormen daarbij slechts een greep uit het assortiment. Met dit plan, geachte meerderheid, schiet u ruimschoots te kort en bewijst u daarenboven de burger te hebben voorgelogen. U hoopt dit waarschijnlijk goed te pronken en door waar nodig een zoethoudertje te voorzien, te doen vergeten. Wat dat betreft moet u misschien ook nog iets bedenken voor de vele, hardwerkende adviesraden, want ook die bent u kennelijk voorbijgegaan. Hun adviezen slaat u gretig in de wind, stel ik vast. Een zoveelste gemiste kans.

Om een lang verhaal kort te maken:
Mijn partij zegt nee tegen dit meerjarenplan.

Maikel Parmentier
Fractieleider N-VA Lievegem
Woensdag 18 december 2019

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is