Sociale gezinswoningen: jazeker! Levenslang huurcontract: neen!

Op 25 september 2016, over deze onderwerpen: Lokaal sociaal beleid - OCMW
OCMW fractie N-VA Lovendegem - Vinderhoute

Financiële tegenslag, ziekte, het wegvallen van een partner,… Redenen die ervoor zorgen dat het voor uw gezin tijdelijk moeilijk wordt om rond te komen en huisvesting onbetaalbaar wordt. Daarom biedt het OCMW gezinswoningen aan. De N-VA Lovendegem-Vinderhoute steunt dit volmondig maar wil af van levenslange huurcontracten.

Transparante toewijzing

Er komt een gezinswoning vrij. Meerdere gezinnen zijn kandidaat. Maar hoe wijst men een woning toe? Tot op heden was er geen reglement en gebeurde de toewijzing op basis van een voorstel van de sociale dienst. N-VA Lovendegem- Vinderhoute eiste een transparant toewijsreglement vooraleer een nieuwe gezinswoning kon toegewezen worden. Vanaf nu werkt men dus met een puntensysteem dat naast het inkomen ook rekening houdt met o.a. de woonnood en het aantal kinderen.

Een levenslang huurcontract?

Vandaag is het moeilijk om huurcontracten op te zeggen en kunnen gezinnen bijna levenslang in de woning blijven. De N-VA vindt dat dit niet kan. “Stel dat het gezinsinkomen sterk is gestegen, omdat een gescheiden alleenstaande een nieuwe partner heeft dan moet het huurcontract, na een redelijke opzegtermijn, opgezegd kunnen worden. Dit om sociale woningen sneller te laten doorstromen naar diegenen die ze nodig hebben”, aldus OCMW-raadslid Wouter Ryckaert.

De N-VA stelt voor om de toewijsvoorwaarden na acht jaar te evalueren. Wanneer de huurder niet meer behoort tot de doelgroep waarvoor de woning bedoeld is, wordt het contract opgezegd na negen jaar. De huurder heeft dan nog een jaar om een nieuwe woning te vinden.

 

Wouter Ryckaert en Carla Genbrugge, OCMW-raadsleden voor N-VA Lovendegem - Vinderhoute

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is