N-VA vindt meerjarenplan CD&V & Open VLD ondermaats

Op 23 november 2013

De politieke fracties en de gemeentelijke adviesraden werden gevraagd om hun advies te geven op het ontwerp van meerjarenplan van de meerderheid. Hier onder vindt u het advies de N-VA.

In bijlage "20130809 Ontwerpnota MJP 2014-2019" vindt u het ontwerp van meerjarenplan van de meerderheid.

Om een advies te kunnen geven op een meerjarenplan heb je eerst een meerjarenplan nodig. Het document dat de meerderheid heeft voorbereid is de naam ‘meerjarenplan’ onwaardig. Plannen is enkel mogelijk indien dit concreet gekoppeld wordt aan de financiële capaciteit van de gemeente. Voor belangrijke investeringen die nochtans al 15 jaar of langer worden ‘overwogen’ is er nog geen begin van raming voorzien. Bij monde van de burgemeester verklaarde de meerderheid geen idee te hebben of de financiële mogelijkheid er is om het grootste project van deze meerderheid, een administratief en cultureel centrum, te realiseren. Als men daarvan geen idee heeft is het ook nutteloos andere investeringen te bekijken want of zij nog kunnen gerealiseerd worden de komende zes jaar is volledig afhankelijk van het realiseren van die grote investering. Wordt deze niet aangegaan dan is er nog ruimte; wordt deze wel aangegaan dan is er geen ruimte meer. Daarvan beweert men echter geen inschatting te kunnen maken en men verschuift de beslissing naar 2016. Daarmee gijzelt deze meerderheid zichzelf en de oppositie. De verliezer is de burger en het sociaal en cultureel verenigingsleven.

Dat het meerjarenplan onvoldoende doordacht en concreet is toonde de ellenlange discussie binnen de meerderheid (!) aan over de nodige rioleringswerken in de Bloemetjeswijk tijdens de 'informele gemeenteraad' die georganiseerd werd ter bespreking van het ontwerp van meerjarenplan . Volgens één schepen zou, als de subsidies worden toegekend, dit toch nog een enorme meerkost met zich meebrengen voor de gemeente waardoor alle andere plannen meteen geschrapt konden worden. Volgens de burgemeester zou er echter amper een meerkost zijn indien men de wijzigingen aan de bovenbouw zou beperken, daar was dan weer een andere schepen het niet mee eens. Er is hierover nog geen duidelijkheid binnen de meerderheid, laat staan dat het meerjarenplan hier duidelijke keuzes en financiële implicaties schetst.

Verdere opmerkingen bij het meerjarenplan: alhoewel men aangeeft enkel wijzigingen aan te geven ten aanzien van het huidig beleid, zijn er in het meerjarenplan amper sporen van besparingen terug te vinden. Het beleid tot op heden wordt dus amper in vraag gesteld. Nochtans zouden er volgens de verklaringen van de meerderheid in de officieuze gemeenteraad wel besparingen komen. Maar over hoeveel die zullen bedragen en wat die inhouden kon men weinig informatie geven.

Lees verder door op de bijlage "meerjarenplan.pdf" te klikken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is